Eteläisten liittojen peltokasvivaliokunta: Tyhjennä varastot ajoissa ja laske mitä kannattaa kylvää!

MTK-Hämeen, – Kaakkois-Suomen, ja – Uusimaan sekä SLC Nylandin yhteinen peltokasvivaliokunta kehottaa viljelijöitä myymään varastoissa oleva vilja ajoissa pois, jotta myöhäisillä varastojen tyhjennysmyynneillä ei turhaan rasiteta uuden satokauden toimituksia ja myyntejä.

Uuteen satokauteen lähdettäessä viljaa on maailmalla runsaasti varastoissa. Sen takia tällä hetkellä ei viljan hinnan merkittävää nousua ole näköpiirissä. Viljelijöitä kehotetaan vakavasti harkitsemaan kylvösuunnitelmaan muitakin vaihtoehtoja kuin viljaa. Esimerkiksi öljykasvit voivat olla näillä hintasuhteilla kannattava valinta. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes myönsi poikkeusluvan kahden neonikotinoidi-valmisteen käyttöön öljykasvien siementen peittaukseen tänä keväänä. Tämä antaa hyvät edellytykset kevätrypsin ja -rapsin viljelyyn tulevalla kasvukaudella.

-Laske millä hinnalla viljaa kannattaa kylvää ja mikä satotaso lohkolla tarvitaan, jotta viljely kannattaa paremmin kuin esimerkiksi luonnonhoitopellot tai viherlannoitusnurmet, valiokunnan puheenjohtaja Taneli Vuori kehottaa. Osoitteettoman viljan hintaodotukset eivät ole kovin kaksiset, hän toteaa. Valiokunta painottaa, että eteläsuomalaisten viljanviljelijöiden pitäisi ensisijaisesti panostaa vientiin, ja hoitaa viljatoimitukset suoraan vientisatamiin. Sadosta vähintään 30 prosenttia pitäisi ohjautua vientiin.

Kuva: MTK-Hämeen, – Kaakkois-Suomen, ja – Uusimaan sekä SLC Nylandin yhteinen peltokasvivaliokunta kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa  Avena Kantvikin öljynpuristamolla.