Uudenmaan maakuntauudistus urakka vastaa pienen valtion perustamista

Julkisuudessa paljon esillä ollut sote- ja maakuntauudistus on Suomen historian suurin hallinnon ja toimintatapojen uudistus. Maakunnille keskitetään nyt vauhdilla sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen, aluehallinnon tehtävät sekä alueellisia palveluja ja näin maakunnille siirtyy tehtäviä maakunnan liitoista, ELY-keskuksista, TE-toimistoista, aluehallintovirastoista ja kunnista.

Uudenmaan maakunnasta tulee Suomen mittakaavassa valtava. Työnsarkaa muutosprojektilla riittää, sillä Uudenmaan sote- ja maakuntauudistuksessa on kyse 1,6 miljoonan asukkaan palveluista ja 50–60 000 työntekijän työpanoksesta. Mittakaavaltaan Uudenmaan maakunnan pystyttäminen vastaa pienen valtion perustamista. Maakunnan budjetti tulee olemaan lähes 70 prosenttia Viron valtion budjetista.

Vuonna 2019 aloittavan uuden uljaan maakunnan tehtäväsarkaan kuuluu mm. maatalous ja maaseudun kehittäminen, eläinlääkäripalvelut sekä maakuntakaavoitus – kaikki maatalousyrittäjille tärkeitä osa-alueita. Tästä johtuen MTK-Uusimaan johtokunta vieraili maakuntaliitossa viemässä viestiä uusmaalaisen maatalouden tilasta ja käytännön haasteista. Vilkkaassa keskustelussa esille nousi vahvasti huoli maaseudun asemasta maakunnan kehittämistyössä, kun äänestäjien kautta valta vääjäämättömästi on pääkaupunkiseudulla. Maakuntajohtaja Ossi Savolainen tyynnytteli kumminkin ja lupasi ettei maataloustuotannon asemaa tulla heikentämään.

-Jaakko Holsti